Stress onder studenten

Wie denkt dat studenten een luizenleventje hebben, heeft het mis. Ook deze bevolkingsgroep lijdt onder hedendaagse problemen en heeft de bijbehorende mentale klachten. Stress is onder studenten een veelbesproken onderwerp. Door in kaart te brengen welke factoren deze stress veroorzaken, kan er hopelijk iets aan gedaan worden. Uiteraard zijn er verschillende (persoonlijke) redenen te noemen die hiervoor zorgen, maar in dit artikel zullen drie veelvoorkomende oorzaken genoemd worden.

Huisvesting

Waar starters op de woningmarkt klagen dat er voor hen geen huizen te koop zijn, hebben de studenten een soortgelijk probleem door een gebrek aan goede studentenhuisvesting. Het zoeken naar een kamer kan bijdragen aan stress. In de kranten werden de afgelopen maanden nog diverse artikelen gewijd aan het feit dat de grote studentensteden last hebben van kamertekorten en niet goed weten hoe dat opgelost moet worden. Het is voor de hand liggend dat dit bijdraagt aan een slechtere mentale gezondheid bij studenten. Niets is namelijk zo vervelend als niet zeker zijn van een fijne plek om ’s avonds tot rust te komen.

Financiën

Niet alleen grote gezinnen hebben last van inflatie en de bijbehorende stijgende energiekosten. Ook studenten zitten hierdoor met de handen in het haar (bron: 1Limburg, 2022). Het leven van een student is vaak al geen vetpot. Dit komt doordat het voor veel mensen niet mogelijk is om naast de studie ook nog vele uren aan een parttimebaan te besteden. Er kunnen twee groepen ‘stressers’ onderscheiden worden: de eerste groep kan niet extra werken en heeft het daardoor moeilijk met rondkomen; de andere groep kan wél extra werken door in te leveren op een ander aspect van zijn of haar leven, bijvoorbeeld ontspanning, slaap of sport. De eerste groep piekert zich suf om oplossingen te zoeken en heeft daardoor veel last van stress. Groep twee krijgt last van stress doordat zij oververmoeid raken door het extra werken. Ook missen zij de activiteiten die juist de stress kunnen verminderen, namelijk een goede nachtrust of lichaamsbeweging.

Presteren

Een presentatie geven of een scriptie schrijven zijn een vast onderdeel van de meeste studies. Natuurlijk willen studenten dit goed doen, omdat goede presentaties ook gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Sommige studenten kiezen ervoor om alleen door te bikkelen, terwijl anderen hulp bij scriptie zoeken. Tegen de scriptie zien de meeste studenten als een berg op. Gelukkig zijn er wel opties om dit makkelijker te maken. Zo kiezen veel studenten ervoor om stress te verminderen door scriptie laten nakijken. Het zijn geen zaligmakende oplossingen, maar ze maken het leven wel een stuk makkelijker.

Geef een reactie